středa 1. ledna 2014

Superčlověkem snadno a rychle

Čtyřhodinové tělo, Jan Melvil Publishing
Chtěli byste zhubnout skoro 10 kilo za měsíc? Nebo za stejnou dobu naopak nabrat 15 kg svalové hmoty? A co třeba naučit se spát jen 2 hodiny denně a přitom se cítit odpočatí? Nebo je libo přivodit přítelkyni či manželce 15minutový orgasmus? Vlastně kdo by po něčem takovém a spoustě dalších podobných „drobných výhod“ netoužil? Nevěříte-li, že je to možné, měli byste se seznámit s Timothy Ferrissem. Nebo přinejmenším s jeho knihou.
Timothy Ferriss je americký podnikatel a autor bestselleru Čtyřhodinový pracovní týden. Svůj druhý knižní kousek, který u nás vyšel pod hlavičkou vydavatelství Jan Melvil Publishing na konci loňského roku, nazval Čtyřhodinové tělo. Tentokrát se namísto snadného výdělku zaměřuje na, jak už název napovídá, co nejefektivnější přeměnu lidského těla směrem k dokonalosti v co nejkratším časovém úseku. A to za vynaložení minimálního úsilí.
Lze ale opravdu dosáhnout toho, co slibují propagační texty na podporu prodeje knihy? Autor se v knize dělí se svými čtenáři o údajně desetileté zkušenosti, které získal od nejen od široké škály odborníků pracujících s lidským tělem, ale především experimentováním na sobě samém a na tělech dalších 200 pokusných králíků.
Odpověď na otázku nastíněnou v úvodu předchozího odstavce zní – za určitých podmínek nejspíš ano. Je tu ovšem několik velkých ale. Kniha je určena primárně pro americký trh, takže některé z návodů jsou neproveditelné z důvodu, že na českém trhu neseženete potřebné „ingredience,“ například některé doporučené výživové preparáty jsou u nás zřejmě prakticky nesehnatelné. Jiné z tipů jsou v běžných podmínkách těžko uskutečnitelné. Některé z marketingových sloganů jsou docela zavádějící – například pod titulem „Jak si zaplatit dovolenou na pláži z jedné návštěvy nemocnice“ jsem si představoval něco zcela odlišného, než je v knize popsáno. Přesto zde najdete spoustu zajímavých návodů, které mohou být při snaze změnit vaše fyzické dispozice užitečné, budete-li se o to skutečně snažit.
Kniha je rozdělena do kapitol a podkapitol dle toho, kterému z problémů se zrovna věnuje – od odbourávání tuku až k tréninku zadržení dechu po dobu pěti minut. Každý z oddílů je uveden příběhem z autorova života, který se váže k danému návodu. Spisovatelovy zážitky jsou mnohdy psány s osobitým humorem a zvyšují tak čtivost jinak místy nezáživných popisů cviku a počtu opakování nebo vybavení potřebného ke cvičení. 600 stránek zajišťuje zábavu při čtení či experimentování na dlouhou dobu, ne vše však využijete a sám autor vyzývá, abyste si z knihy vybrali jen kapitoly, které jsou pro vás zajímavé, a až posléze se vrátili k ostatním, budete-li mít chuť.Opravdový přínos knihy spatřuji spíše v jejím motivačním aspektu, autor se totiž orientuje především na rychlý a viditelný výsledek. Za předpokladu, že finty uvedené v knize opravdu fungují, pro spoustu lidí mohou být rapidní výsledky hlavním tahounem ve složitém boji s nadváhou či neochotou „něco se sebou dělat.“ Jak Tim zdůrazňuje v úvodu, důležité je naordinovat minimální účinnou dávku, tedy nejmenší možnou investici do svého těla, při které bude vidět výsledek.

Komu tedy knihu doporučit? Jednoznačně lidem, kteří se sebou chtějí něco dělat, mají chuť zkoušet věci trochu jinak, lidem, kteří potřebují vidět výsledky k další motivaci, či jen lidem zvědavým, zda lze obelstít genetiku a dosáhnout toho, co kniha slibuje. Otázkou je, nakolik funkční se v realitě tipy Tima Ferrisse ukážou být. Na to už ale musíte přijít sami. Mimochodem, příští spisovatelova kniha se bude věnovat tomu, jak se stát profesionálním kuchařem za vynaložení minimálního úsilí.


Tento článek původně vyšel 9.9.2012 na serveru LaCultura.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat