pátek 10. ledna 2014

V jednoduchosti je síla


Soustředění, Jan Melvil Publishing
Po nedávné recenzi Čtyřhodinového těla, knihy věnující se rozvoji osobnosti, se tentokrát podíváme na dílko z podobného soudku. Dnes se ovšem nebudeme zabývat rozvojem fyzických atributů, protože americký spisovatel Leo Babauta se věnuje především mysli. O autorově popularitě svědčí jeho předchozí kniha, která se dočkala českého překladu a vyšla stejně jako recenzované Soustředění v nakladatelství Jan Melvil. Titul Zen a hotovo se stal tuzemským bestsellerem. Kromě psaní knih o osobnostním růstu provozuje Leo Babauta jeden z nejčtenějších blogů světa – zenhabits.net.
„Žijeme v podivné době. Říká se jí informační věk, ale v jiném světle bychom ji mohli nazvat věkem rozptylování,“ píše Leo Babauta v úvodu své knihy s názvem Soustředění. Zamyslíme-li se nad tímto tvrzením, nelze, než mu dát za pravdu. Moderní komunikační technologie nám sice výrazným způsobem usnadňují život, ale na oplátku si vybírají vysokou daň. Stále více lidí se na nich stává závislých, podléhá nutkání neustále kontrolovat mobil, mailovou schránku nebo facebookový účet a ztrácí schopnost soustředit se.
Závislost na komunikačních prostředcích se v něčem podobá závislosti třeba na čokoládě nebo na drogách – aplikace činnosti má okamžitou pozitivní zpětnou vazbu. Otevřeme mailovou schránku nebo nový příspěvek na oblíbeném blogu a dostaví se pocit uspokojení. Negativní zpětnou vazbu – například naprosto zbytečně promrhaný čas, který se dal využít nesrovnatelně lépe – si většina lidí uvědomí až mnohem později, pokud vůbec někdy.
„Protože nový životní styl jsme vytvořili velmi rychle, nejsem si jistý, jestli jsme na něj připraveni. Nemáme nové strategie, kterými bychom se vypořádali se skutečností, že jsme většinu času připojeni, nemáme nové kulturní normy ani jsme nepřišli na to, jestli je tohle nejlepší způsob, jak prožít život. Skočili jsme do toho po hlavě dřív, než jsme stačili vymyslet systém, jak to zvládnout.“ Těmito slovy autor, dle mého názoru, dosti přesně vystihuje realitu zejména mladší generace, která si život bez komunikačních prostředků typu sociálních sítí už dokáže jen stěží představit. Babauta v knize definuje, jak vzniká plíživá závislost a představuje návod, jak ji nenásilně překonat.
Pokud se člověk zamyslí a uvědomí si, že bezcílné listování webem asi nebude ten nejlépe investovaný čas, ale neví, jak změnit zavedený životní styl, je pro něj kniha Soustředění perfektním rádcem. Je složena z jednoduchých tipů či cvičení, která umožní komukoliv zastavit se v této době s vysokým tempem, zamyslet se nad svými hodnotami, a získat zpět koncentraci, tolik důležitou pro kreativní práci. Stačí jen chtít.
Babautovým nejvyšším principem je JEDNODUCHOST. Přijdete na to při čtení této knihy, jednoduchost lze cítit téměř z každé její stránky. Kniha je psána velmi prostým a srozumitelným jazykem. Zároveň si udržuje vysokou čtivost, necelých 200 stránek textu tak není problém zvládnout za dva večery (ačkoliv uvést užitečné rady do praxe zabere pravděpodobně výrazně více času). K minimalismu neodkazuje pouze formální stránka, ale i ta obsahová – spousta tipů pro zvýšení koncentrace začíná tím, že redukujete. Ať už se jedná o předměty, které vás obklopují, plány v diáři, nebo užívání komunikačních kanálů. V jednoduchosti je prostě síla, a také tajemství, jak prožít v tak hektické době kvalitní život prostý neustálého vyrušování.

Tento článek původně vyšel 7.10.2012 na serveru LaCultura.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat